SAT INFO


Castigul antenei parabolice

Aveti aici un link care va permite sa calculati rapid efectul schimbarii antenei cu una mai mare in diametru ! Dupa cum ati vazut deja hartile de tip footprint ale acoperiirii teritoriului terestru prin emisia unui transponder sint date fie direct in diametru antena fie in castig (gain) antena !

Acest link va permite sa calculati rapid 1 element ( diametrul sau castigul) functie de celelalre trei date :

- castigul antenei deobicei se calculeaza - diametrul antenei (m) se da deobicei

- eficienta antenei - element constructiv care depinde de : material ( FE,Al) , precizie de executie, offset / circular,... valori tipice > 80 %

- frecventa - emisiunile actuale sint in banda 10.700 - 12.800 deci o valoare tipica este limita superioara 13.000

http://www.csgnetwork.com/satantinfocalc.html

Pentru a ridica un pic valul de pe unitatea de masura dB (decibel) trebuie sa spunem ca este :

10 * log ( valoare utila / valoare referinta )

adica castigul in cazul care ne intereseaza :

gain = 10 * log ( semnal util / zgomot )

Valoarea teoretica absoluta a castigului unei antene circulare da 1m diametru este de 16000 de unde castigul teoretic (maxim) este de 42 dB pentru antena de 2m diametru valoarea absoluta. este 64000 cu castigul teoretic de 48dB. Trebuie remarcata dependenta (patratica) a castigului absolut functie de diametrul antenei ! ( depandenta de suprafata) precum si interventia unor marimi constructive.

In acest material apar unele simplificari ale unei teorii pe cat de vaste pe atat de de greu accesibile celui nefamiliarizat cu teoria propagarii campurilor si matematica acestora.