Componentelor unei instalatii satelit


Componentelor unei instalatii satelit

Alegerea componentelor unei instalatii de receptie satelit este un subiect pe cat de simplu , pentru cel initiat, pe atait de plin de "hatisuri" pentru inepator ! Abordarea echidistanta in raport cu diversele solutii comerciale este de asemenea o dificultate pe care ne vom stradui s-o surmontam.

Sistemele actuale de transmisie televiziune prin satelit pot fi clasificate in :

- sisteme analogice - mostenite istoric de la inceputul anilor 80 , mentinute in functiune in ciuda limitelor tehnice inerente transmisiei analogice ( largime de banda mare neeconomica). In sistemul analogic semnalul de televiziune este reprezentat in aceeasi tehnologie ca la transmisiile terestre fiind expus acelorarsi interferente fara posibilitate de corectie de erori. In sistemele analogice, la inceputurile transmisiei satelit, pe un satelit, in banda 10.7GHz - 11.7GHz incapeau maxim 32 canale folosind ambele polarizari.

- sisteme digitale - reprezinta marea majoritate a canalelor de televiziune satelit actuale, tehnologia folosita , reprezentarea digitala ( MPEG2) in care unui cadru TV i se asociaza o reprezentare comprimata ( similar JPG) ingustind astfel banda si permitind astfel transmisia simultana a sute de canale pe acelasi satelit ( pe satelitul Hotbird sint circa 800 de canale de televiziune digitala si 300 canale de radio digital si 25 calale TV analogic !).

Vom discuta in cele ce urmeaza numai despre sistemele de televizune digitala care polarizeaza exclusiv interesul amatorilor acestui domeniu. Inca de pe vremea televiziunii analogice, in afara canalelor Tv de tip comercial ( care se finanteaza prin reclama) au aparut canale specializate de film , codate pentru restrictionarea accesului , cu subsciptie platita periodic . Canalele de televiziune digitala actuale se supun acelorasi reguli : canale comerciale sau nationale ( necodate - FTA Free To Air ) si canale specializate ( uzual grupate in pachete ) acoperind principalele domenii de interes ( stiri, cultura, muzica, film, sport,...) codate pentru restrictionarea accesului publicului larg.

Este evident ca prima optiune a celui care doreste o instalatie de receptie satelit este asupra tipului programelor dorite : FTA sau codate. Aceasta alegere trebuie sustinuta de o informare prealabila asupra canalelor FTA accesibile si structura programelor. Alegerea intre FTA si ALL ( toate , codate si libere ) are evident serioase implicatii financiare determinind tipul receiverului ( FTA sau CI) si daca este cazul suportul de decriptare necesar.

O alta optiune majora la care trebuie dat un raspuns este tipul instalatiei de antena : fixa ( in cazul cand interesul se focalizeaza exclusiv asupra programelor transmise pe un singur satelit) si mobila ( atunci cand ne dorim libertatea de a explora spectrul tuturor satelitilor vizibili ).

Alegerea antenei propriuzize are la baza doua criterii :

* constructiv ( parabola circulara sau antena offset) ambele sisteme rezulta prin sectiunea unui paraboloid de rotatie, criteriul practic de alegere ar putea fi spatiul de amplasare (mai mic pentru offset) si faptul ca iarna in antena circulara se colecteaza zapada si deci ea trebuie sa fie accesibila in scopul curatarii.

* dimensional - acest criteriu presupune cunostiinte despre dificultatea de receptie a semnalului provenind de la transponderele unui anumit satelit , in general(cu exceptia satelitilor nordici Thor si partial Sirius precum si unele pachete italiene ) antene cu diametrul de 0.9 - 1.2 m sint suficiente.

Pentru receptia in conditii speciale ( programe aflate la limita extrema a footprint ) se recomanda antene mai mari, diametre de 1.5-1.8 m fiind o solutie de bun simt. Materialul din care este confectionata antena are si el o contributie la performantele ei, aluminiu da performante superioare dar si un pret pe masura.

Sa incercam sa definim compozitia unei instalatii satelit :

* nucleul de baza receiverul ( stationar sau placa in PC)- ( FTA sau CI ) convertorul ( LNB ) uzual 0.6db antena ( circulara sau offset ) (0.9m la 1.8m)

* sistemul mobil pozitioner ( dispozitiv de comada motor si memorare pozitii satelit) motor ( dispozitiv de actionare antena) montura mobila ( sistem de fixare care permite rotirea antenei)

* sistem de decriptare daca receiverul de tip CI si nu are un sistem de decriptare din constructie ,el poate fi adaugat sub forma unui modul extern (CAM) care implementeaza sistemul dorit ( Seca,'''''',Nagra,Conax,Viaaces,...) sau un modul de tip multisistem ( Matrix Reloaded ) in care sint implementate toate sistemele enumerate.

Am incercat sa dau o imagine "practica" a structurii unei instalatii receptie TV prin satelit, avaind in vedere si eventuala etapizare a investitiei ! banii nu aduc fericirea ! dar si fara ei este greu de trait ! asa ca ei trebuie cheltuiti rational si modelul de mai sus poate fi interesant pentru cei cu resurse limitate..si sint destui acestia !