Reglarea unei instalatii mobile de antena


Reglarea unei instalatii mobile de antena

Reglarea unei instalatii mobile de antena este una din chestiunile frecvent puse de cei care se afla pentru prima data in fata acestei probleme. In materialul care urmeaza vom incerca sa explicam pe intelesul incepatorului problematica generala ca si secventa logica a operatiilor necesare setarii sistemului de antena.

Satelitii de televiziune geostationari se gasesc pe niste orbite aflate in plan ecuatorial ( aproximativ ) si se prezinta observatorului terestru ca apartinind unei aceleasi curbe - curba polara. Apogeul local al curbei polare este intodeauna la sudul observatorului , privind din spatele antenei, satelitii se gasesc la dreapta ( west) si la stinga (est) acestei pozitii. Pozitia satelitilor se defineste in general luind ca reper observatorul aflat la meridianul zero ( Greenwitch). Astfel pentru Romania ( 23-26 grade est) majoritatea satelitilor care prezinta interes se afla la west : Astra 19e, Hotbird 13e, Sirius 5e, Thor 1w, Amos 4w, Intel901 18w, Hispasat 30w.

Pentru ca o antena terestra sa poata urmari aceasta curba , trecaind astfel de la un satelit la celalalt, ea trebuie sa fie inclinata catre SUD cu un unghi care depinde de pozitia ( paralela ) observatorului terestru.

Pentru Romania care se gaseste la paralela 45-47 axa de rotatie a sistemului de antena trebuie inclinata la 45 grade catre Nord de unde antena care este perpendiculara pe aceasta axa va tinti la Sud curba polara !

Acest unghi , numit unghi de elevatie , se corecteaza cu o valoare unghiulara , numita declinatie, si care este la paralela 45 de aproximativ 6-7 grade.

In practica reglarea unei instalatii de antena mobila necesita doua instrumente :

- busola , cu ajutorul careia se determina directia exacta a sudului ( acest lucru se face alegind la distanta mare un reper aflat pe directia Sud si care sa poata fi vizat din spatele antenei )

- polobocul ( nivela cu bula de aer ) dispozitiv simplu cu care masurind in doua puncte putem verifica verticalitatea suportului instalatiei. ( profesionistii folosesc in locul polobocului un dispozitiv mai complex si mai exact numit inclinometru)

Pasii de urmat la instalarea instalatiei mobile :

- fixati suportul fix al instalatiei la verticala ( verificati cu polobocul )

- fixati montura mobila pe suport orientata SUD ( cu busola )

- puneti pozitionerul antenei la zero ! antena orientata SUD

- alegeti de pe satelitul cel mai apropiat sudului local ( pentru Romania Arabsat la Constanta si Astra 3A la Timisoara ) un post FTA cu FEC cat mai mare ( 22000, 27500, ...)

- reglati elevatia antenei , de fapt se regleaza pe o instalatie clasica declinatia, iar pe o instalatie tip HH ansamblul elevatie-declinatie. Aceasta valoare , pentru Romania, este de aproximativ 7 grade, practic antena coboara de la cele 45 grade cu 7 grade spre sud ! si se regleaza fie din suportul reglabil al antenei fie montura mobila poate avea un astfel de reglaj.

- acum , in principiu , trebuie sa fiti pozitionat pe satelitul de referinta (aflat la sudul local) , evident cu aproximatia erorilor de evaluare ( verticalitate, directia sud, declinatie)

- cautati atent , cu pasi mici , milimetrici , optimul postului setat !

- daca a-ti reusit sa gasiti acest post sinteti GATA ! - stringeti definitiv toate reglajele mecanice

Daca ati respectat cu maxima exactitate acesti pasi, antena ar trebui sa descrie curba polara cu maxima precizie pe tot arcul vizibil al acesteia.

Daca apar erori de traiectorie ele sint vizibile la extremitatile curbei polare , isi au originea in erorile de reglaj initial , si se corecteaza prin incercari succesive.